Bude nový iPhone XR nejprodávanějším iPhonem?

Společnost Apple představila hned tři nové iPhony. Jedná se o poněkud netradiční řešení, které jsme doposud nezažili. Připočteme-li k tomu ještě neobvyklé označení, máme zaděláno na opravdu pěknou řádku spekulativních článků a videí, které se již nyní šíří po sociálních sítích a YouTube. 

NOVÁ OZNAČENÍ IPHONŮ

Pouze jeden ze tří představených iPhonů se dočkal klasického označení. Nástupce iPhonu X získal druhé písmenko “S” označující zkratku “speed”. Stejně takto označoval Apple své nové iPhony při přechodu z iPhonu 5 na iPhone 5s, nebo při přechodu z iPhonu 6 na iPhone 6s. U novějších modelů tomu tak již nebylo. Nástupce iPhonu 7 byl iPhone 8. Pokud se ovšem budeme bavit o dalších modelech, tak větší varianta klasického Xka si místo označení XS Plus odnesla název XS MAX…

iPhone XS MAX, zkuste si to říci česky, XS MAX. Taky Vám to nejde přes jazyk? Tímto nás nejspíš společnost Apple naučí říkat místo iPhone X, iPhone “deset” nebo iPhone “ten”. iPhone “ten S max” již zní přijatelně. Poslední novinkou v podobě zvláštního označení je iPhone R. Výslovnost v tomto problému nebude komplikovaná, přesto není zcela jasné, co písmenko R znamená. Právě zmíněný iPhone R nejspíše osloví nejpočetnější skupinu uživatelů.

NOVÝ IPHONE XR

Nový iPhone XR byl představ úplně na konec koference. Společnost Apple po iPhone 5C představila teprve podruhé model ve vícebarevném provedení. iPhone XR by se měl prodávat v černé, červené (product red), modré, žluté, oranžové a bílé. Tedy v šesti barevných provedeních, které jsou na první pohled velice atraktivní. Nové barevné provedení osloví jistě mnoho uživatelů, proč ale Apple představil tři nové iPhony? Jaký je vlastně rozdíl mezi iPhonem XS a XR?

ROZDÍL MEZI IPHONEM XR A IPHONEM XS

Rozdílů mezi těmito nově představenými iPhony je hned několik, který je ale ten nejdůležitější, díky kterému se rozhodnete zakoupit buď iPhone XS, nebo iPhone XR?

ROZDÍLNÉ FOTOAPARÁTY - REŽIM PORTRÉT

Největší rozdíl hned na první pohled můžete pozorovat u zadní kamery. Zatímco u iPhonu XS se Apple drží osvědčené klasiky, tedy duálního fotoaparátu ve směru dolů, iPhone XR získal pouze jednoduchý fotoaprát ve stylu iPhonu 8. S tím hned přichází otázka, bude iPhone XR podorovat tolik oblíbený režim portrétu? Na představené Keynote jsme se mohli dozvědět, že iPhone XR i přes jednoduchý fotoaparát bude podporovat režim portrétu. Tento režim je v iPhonu XR dodělán softwarově a na první pohled nevypadá vůbec špatně. Opak je ovšem pravdou. První novináři si již mohli vyzkoušet iPhone XR a právě ohledně režimu portrétu vzniká mnoho nejasností. Režim portrét sice funguje, ale pouze na lidi. Pokud si budete chtít iPhonem XR vyfotit svého čtyřnohého mazlíčka, máte bohužel smůlu. Nutno podotknout, že oba iPhony mají 12MPx fotoaparát.

ZPRACOVÁNÍ STŘEDOVÉHO RÁMEČKU

Stejně jako u iPhonu X, iPhone XS disponuje ocelovým rámečkem, který je vtěsnaný mezi skleněná záda a displej. Ocelový rámeček Apple zvolil zajisté hned z několika důvodů. Je odolnější než klasický hlíník a mnohem lépe vypadá. U iPhonu XR je na středový rámeček v hliníkovém provedení, který je ve stejném barevném zpracování, jako sklo na zadní části. Jenže hliníkové tělo má malinko odlišný ostín například žluté, takže to může vypadat, že je iPhone až tříbarevný. Největší nevýhodu hliníkového těla ovšem vidím v již zmiňované odolnosti. Viděl jsem již pár pořádně rozbitých iPhonů X, které přestože mají ocelé rámeček, došlo k jeho ohnutí. Je tak velice pravděpodobné, že u nových iPhonů XR se dočkáme opět nějakých “bend testů” jako tomu bylo po představení iPhonu 6 a 6 Plus. 

KVALITA DISPLEJE

Předposledním rozdílem je kvalita displeje. Zatímco iPhone XS se může pyšnit OLED displejem, neboli Super Retina DH displejem, iPhone XR získal pouze Liquid Retina HD displej, tedy displej, použitý například u iPhonu 8. Zajímavé je, že iPhone XR je větším telefonem, s úhlopříčkou 6,1’' a iPhone XS pouze 5,8’’. Rozlišení u iPhonu XS 2436 x 1125 při 458 pixelech na palec a u iPhonu XR 1792 x 828 při 326 pixelech na palec. Kontrastní poměr iPhone XS vs. iPhone XR - 1 000 000:1 vs. 1400:1. iPhone XR má tedy přibližně stejné rozlišení jako iPhone 4! Ovšem největší nevýhodou displeje u iPhonu XR oproti ostatním iPhonům je jednoznačně proužek, který má iPhone po celém okraji displeje. Tento proužek je u iPhonu X víceméně zanedbatelný, velice tenký, ovšem u iPhonu XR je poměrně dost široký, do očí bijící. Celý displej tak vypadá dosti lacině a myslím, že jeden z největších důvodů, proč radši koupit iPhone X, nebo XS, než iPhone XR je právě displej. Posledním problémem v oblasti displeje iPhonu XR je jednoznačně absence 3D Touch funkce, která je nahrazena pouze haptickou odezvou.

CENA IPHONU XR VS. IPHONU XS

Co naopak hraje velice ve prospěch iPhonu XR oproti modelu XS je cena. V základní verzi bude nový iPhone XR stát “pouhých 22,5 tisíce korun, kdežto iPhone XS v základní kapacitě vyjde na 30 tisíc korun. Rozdíl 7,5 tisicí korun u telefonu je velice citelný a dovolím si tvrdit, že právě cena nakonec bude tím hlavní lákadlem, kvůli které se lidí raději rozhodnou pro iPhone XR. Za zmínku ovšem stojí porovnání ceny iPhonu XR s klasickým Xkem. Díky představení nových modelů, ceny starších opět klesají a přestože společnost Apple oficiální prodeje iPhonu X ukončila, kamenné i internetové obchody mají iPhonů X stále dostatek. Navíc pokud navštívíte nějaké internetové bazary, najdete zde spoustů nových iPhonů X, ještě v krabici s oficiální zárukou. Cena těchto iPhonů X je totožná s cenou iPhonu XR. Osobně si myslím, že investice do iPhonu X by byla lepším řešením než do iPhonu XR.

OPOŽDĚNÝ PRODEJ IPHONU XR

Posledním problémem, který by mohl prodejům iPhonu XR velice uškodit je jeho pozdní uvedení do prodeje. Zatímco iPhone XS přijde do prodeje už 21.9.2018 - U nás až o týden později! iPhone XR se oproti tomu začne prodávat až o měsíc později - 26.10.2018. Co stojí za zpožděným prodejem? S největší pravděpodobností problém s výrobou displejů, které mají sice výřez v horní části, jenže se nejedná o již zaběhlou OLED technologii. 

Na závěr bychom Vás rádi ujistili, že se chystáme vyzkoušet všechny tři nově představené iPhony. Pokud si tedy nejste stoprocentně jisti, zdali se vyplatí upgradovat z Vašeho staršího iPhonu na novější, nemusíte se obávat, podrobné a užitečné informace Vám jednoznačně přineseme, jen co se nám do ruky nové iPhony dostanou!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz