Jaký je největší rozdíl mezi iPhonem 8 Plus a iPhonem X?

S odstupem času bych se rád podíval na velice zajímavé srovnání. iPhone 8 Plus vs. iPhone X. Na toto téma vyšlo již několik článků a videí, přesto bych toto téma ještě otevřel, protože si myslím, že se jedná stále o velice aktuální modely. Obzvlášť po představení nových iPhonů XS, XS Max a XR, které, co si budeme povídat, nepřinesli žádné extra výhody oproti loňským modelům. 

ABSENCE DOMOVSKÉHO TLAČÍTKA

iPhone 8 Plus jsem si od prvního dne velice oblíbil. Jedním z důvodů byl jednoznačně homebutton, kterým iPhone 8 Plus stále disponuje. Při práci, kdy mi ležel iPhone na stole a já jsem jej mohl jednoduše odemknout stisknutím tlačítka jsem domovské tlačítko velice ocenil. Musím přiznat, že po přechodu na iPhone X s absencí domovského tlačítka velice bojuji. Přestože je ovládání iPhonu X gesty velice jednoduché a okamžitě jsem si ně zvykl, absence domovského tlačítka je prostě znát. Ocenil bych, kdyby Apple nabudoval domovské tlačítko například do obrazovky. Kdo ví, třeba se něčeho podobného v budoucnu dočkáme! Instalace čtečky otisku prstů na zadní stranu telefonu, jako tomu je u konkurence mi přijde jako blbost a můj problém by to nevyřešilo.

ODEMYKÁNÍ POMOCÍ FACE ID

Malinko jsem se obával, jak bude FaceID zvládat rozpoznávat můj obličej, pokud se budu nacházet ve špatném světelném prostředí. Hned první den používání mě iPhone X přesvědčil, že není důvod k panice. Ať jsem seděl v autě, nebo ležel v posteli, FaceID dokázalo přečíst můj obličej úplně bez problému. Jednou za čas sice nastane situace, že FaceID nedokáže přečíst můj obličej a já netuším proč, přesto je to asi tak často, jako nepřečtení otisku prstu u iPhonu 8 Plus.

SROVNÁNÍ ZADNÍCH KAMER

V několika recenzích jsem se dočetl, že iPhone 8 Plus by měl mít lepší zadní kameru. Tuto myšlenku jsem také převzal a dlouho si myslel, že kamera u iPhonu 8 Plus je opravdu lepší, opak je ovšem pravdou. Výsledné fotografie z iPhonu X mají dle mého názoru atraktivnější a lepší světelné zpracování. Na obrázku níže je možné vidět porovnání kdy jsou fotografie foceny ze stejné vzdálenosti. Vlevo je fotografie pořízená iPhonem X, vpravo zase iPhonem 8 Plus. Fotografie od iPhonu 8 Plus mi přijde "přiblížená" a malinko dobarvená, oproti fotografii z iPhonu X, která se tváří více realisticky.

VELIKOSTI DISPLEJŮ

Od iPhonu 6 Plus jsem používal “pluskové” modely, malinko jsem se tedy obával, že pro mě iPhone X bude “malý”. Přestože disponuje větší úhlopříčkou displeje, jeho tělo je menší, než u iPhonu 8 Plus. Zde mě iPhone X opět vyvedl z omylu. Do ruky mi padne skvěle. Jeho užší tělo je pro mou, ne příliš velkou ruku, ideální. Do pravého horního rohu dosáhnu skvěle, takže stažení notifikačního centra není vůbec žádný problém. U iPhonu 8 Plus jsem velice často využíval dvojího poklepání na homebutton, abych snadno dosáhl na ikony v horní části, to u iPhonu X nemusím a vlastně ani nemohu :) Na obrázku níže je možné vidět, o kolik je iPhone 8 Plus větším telefonem. Ovšem díky nevyužité ploše, která je u iPhonu X využita mnohem efektivněji, se musí zákazníci spokojit s menším displejem.

Co mě ovšem velice štve a vadí na iPhonu X je neschopnost vývojářů aplikací skoro po roce, co je iPhone na trhu, přizpůsobit aplikace rozlišení displeje. Nemyslím teď kvalitou zpracování, ale přizpůsobit aplikaci výřezu v horní části displeje. Zde ovšem nemůžu problém vytknout přímo společnosti Apple, ale vývojářům. S tím je i spojená například neschopnost některých českých banek, implementovat vstup do bankovnictví prostřednictvím FaceID. Když už konečně přidali jako možnost vstupu do bankovnictví prostřednictvím TouchID, mohli by zapracovat i na této technologii. 

RYCHLÉ ZHODNOCENÍ NA ZÁVĚR

Pokud se tedy rozhodujete, jaký iPhone zakoupit, doporučil bych Vám iPhone X. Na ovládání gesty, bez použití domovského tlačítka si velice rychle zvyknete a jak je zřejmé z představení nových iPhonů, Apple se již ke tlačítkovým iPhonům vracet nechystá. Stejně tak se nechystá comeback nového iPhonu SE 2, s největší pravděpodobností se Apple vzdal myšlenky malých telefonů, které skvěle padnou do ruky. To, jestli zainvestovat do nového iPhonu XS, případně XS Max si povíme příště..

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz