Budoucnost bezdrátových nabíječek pro mobilní telefony

Klasický nabíjecí kabel připojený do mobilního telefonu je již víceméně stereotypem od kterého se těžko opouští. Doposud se bezdrátové nabíječky netěšili takové popularitě, ovšem příchod iPhonu 8, 8 Plus a iPhonu X vše malinko změnil. U mobilních telefonů od Samsungu jsme se mohli setkat s bezdrátovým nabíjením již dříve, ovšem společnost Apple se tento styl nabíjení rozhodla zařadit až nyní. 

Budoucnost je v bezdrátovém nabíjení

Bezdrátové nabíjení se sice těší oblibě až díky představení nových iPhonů 8, 8 Plus a iPhonu X, přesto většina uživatelů stále používá klasický nabíjecí kabel. S největší pravděpodobností protože je na nabíjecí kabel již navyklou praxí od které se nechce nikomu upustit. Přesto si myslím, že nás Apple v budoucnu donutí přejít na bezdrátové nabíjení všechny. Viz. představení AirPower, které bychom se měli dočkat letos v říjnu. (2018)

V budoucnu bude odstraněn nabíjecí konektor v iPhonu a přechod na bezdrátové nabíjení bude nevyhnutelný. Osobně jsem se přechodu na bezdrátovou nabíječku nejdříve také obával, ovšem hned první den mě bezdrátové nabíjení vtáhlo a nyní plánuji pořízení bezdrátového nabíjení i do auta. Budoucnost v bezdrátovém nabíjení vidí i automobilky a proto do nejnovějších vozů zabudovávají bezdrátové nabíječky. Nejčastěji do loketních opěrek, kam vložíte iPhone a on se pohodlně nabíjí. Zároveň tak nejste nuceni neustále koukat do mobilu za jízdy.

S největší pravděpodobností budou bezdrátové nabíječky čím dál více zabudovávány od nábytku. Svědčí o tom i implementace bezdrátových nabíječek do stolů v kavárnách StarBucks (prozatím pouze v USA). Přeci jenom je mnohem snažší položit iPhone na stál při práci nebo střetnutí s kamarády v kavárně, než hledat nabíjecí kabel a zásuvku. 

Nabíjení iPhonu pomocí bezdrátové nabíječky

Nabíjení pomocí bezdrátové nabíječky má ovšem i své nedostatky. Při bezdrátovém nabíjení se iPhone nabíjí na principu indukce, při které ovšem dochází ke ztrátám a tak se iPhone nenabíjí tak rychle, jako prostřednictvím nabíjecího kabelu. Existují ovšem rychlonabíječky a podobné označení, které hlásají, že dokáží nabít iPhone rychleji, než jiné bezdrátové nabíječky, jak tomu ale doopravdy je?

Za současné situace společnost Apple nepodporuje rychlejší nabíjení než 7,5W. Znamená to tedy, že je úplně jedno, jestli máte bezdrátovou nabíječku o kapacitě 8W, 10W či více. Současný iOS 11.4 dovoluje nabíje iPhone maximálne pomocí 7,5W. Je možné že s příchodem iOS 12 společnost Apple ještě tuto hranici posune, ovšem v rámci bezpečnosti nabíjení a kvality baterie je rychlost nabjíení takto blokována. Pokud chcete dosáhnout zmiňovaných 7,5W, musíte mít bezdrátovou nabíječku zapojenou do zásuvky s adaptérem minimálně o 2V. Například adaptér od iPadu, klasický adaptér od iPhonu má pouze 1,5A.

Budete-li mít bezdrátovou nabíječku a zmiňovaný adaptér od iPadu, dokážete Váš iPhone pomocí bezdrátové nabíječky nabít za hodinu přibližně o 45%, což je velice slušná porce. Při zapojení standartního kabalu a adaptéru od iPadu byste dokázali iPhone nabít o 60%. Rozdíl mi tedy nepřijde příliš markatní. Bavíme se ovše, o číslech, kterých dosáhnete, pokud budete iPhone nabíjet bez ochranného krytu. Při použítí ochranného krytu dochází k větším ztrátám a iPhone se bude nabíjet znatelně pomaleji.

Kde bezdrátovou nabíječku zakoupit?

Můžete si vybrat z našich bezdrátových nabíječek, které jsme testovali. Všechny bezdrátové nabíječky máme skladem na prodejně, takže se můžete zastavit a vše si vyzkoušet. Rádi Vám poradíme s výběrem. Kamenná prodejna se nachází v Praze, v ulici Ostrovského 971/11, Praha 5.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz