Recenze: Tři měsíce používání Prémiového 3D Tvrzeného skla na iPhone

Důvodů proč jsem se rozhodl sepsat tento podrobnější pohled na Prémiové 3D Tvrzené sklo je hned několik. Velice často jsem se setkával s opakujícími se dotazy, ať už přímo na kamenné prodejně, na zákaznickém chatu, v emailech, nebo přímo telefonicky. Většinou se opravdu jednalo o často skloňované dotazy typu: “Dostane se mi pod sklo prach? Zvládnu Tvrzené sklo nalepit sám(a)? Nebudou pod sklem po nalepení bubliny? a tak dále, každý den dokola. Rozhodl jsem se tedy Tvrzené sklo osobně vyzkoušet a po třech měsících používání své dojmy sepsat.

Největší chloubou nových iPhonů jsou vysoce kvalitní OLED displeje. Jedná se o "bezrámečkové" displeje, které díky nové technologii disponují opět kvalitnějšími barevným zpracováním. V některých případech dokonce vysoká kvalita displeje dokáže způsobovat uživatelům bolesti hlavy a migrény. Osobně jsem se s bolestmi hlavy a migrénou nesetkal. Po delším používáním mě ovšem stejně jako u nového MacBooku Pro s Retina displejem začaly bolet oči. Musel jsem tedy na obou zařízení zapnout True Tone (na MacBooku označování jako Night Shift). Po zapnutí této "redukce" zářivosti displeje se bolest razantně zmírnila. Všechnu tuto kvalitu dokázal Apple vměstnat do pouze několika milimetrů tloušťky, čím opět dokázal snížit hmotnost iPhonu. S tenčím zpracováním displeje ovšem přišlo i větší riziko poškození. Jak tedy zachovat vysokou kvalitu zobrazení, ale zároveň co nejefektivněji displej ochránit?

Rozdíl mezi Tvrzenými skly na iPhone

Na nové iPhony existuje hned několik druhů ochranných skel, přesto jsem se u každého Tvrzeného skla setkal s nějakým "ale". Klasické Tvrzená skla jsou sice cenově dostupná, ovšem nedokáží ochránit iPhone v zaoblených krajích. Na zaoblené kraje kladl Apple důraz u bezrámečkových displejů a již jsem viděl poškozené displeje těchto iPhonů právě v místěch, kam nedosahovalo klasické Tvrzené sklo. Soukromá Tvrzená skla jsou opět o kus lepší než Klasická Tvrzená skla, ovšem snižují jas displeje přibližně o třetinu, což může mnohým uživatelům vadit. Musíte mít jas zapnutý na maximum, abyste pořádně viděli, co se na displeji právě odehrává, avšak musíte počítat s rychlejším úbytkem baterie. Soukromá Tvrzená skla ovšem dokáží zabránit již zmíněnému vzniku migrén a bolestem hlavy. Osobně jsem se setkal s případem, kdy jednomu ze zákazníků Soukromé Tvrzené sklo tyto migrény a bolesti hlavy odstranilo a od té doby nedá na tato skla dopustit. 

Pokud ovšem chcete Tvrzené sklo, které nepokryje pouze rovnou část displeje, ale kompletně celý povrch, tedy i zaoblené části, musíte se zaměřit na Tvrzená skla nesoucí označení 3D. Označení 3D se používá pro skla, která mají konce zaoblená přesně podle zaoblení displeje a dokonale tak kopírují jeho povrch. 3D Tvrzená skla mohou být různá, ovšem tím nejlepším je verze PREMIUM - Vylepšené! Jedná se o Tvrzené sklo, které je vyrobené z jednoho celistvého kusu odolného Tvrzeného skla o tloušťce 0,3 milimetru. Na horní straně je vybaveno oleophobickou vrstvou, která snižuje mastné stopy, které se mohou usazovat na displeji. Ruku na srdce, nedokáží odstranit opravdu všechny nečistoty, takže občas se s nějakým mastným otiskem na skle setkáte. 

Odolnost Prémiového 3D Tvrzeného skla 

Velkou výhodou Prémiového 3D Tvrzeného skla na iPhone je také odolnost. Dosahuje odolnosti 9H, čímž je v kombinace tloušťky 0,3 milimetru, dle mého názoru, tím nejlepším co můžete na svůj iPhone nalepit. Pro nové iPhony X, XS, XR a XS Max je sklo vylepšené o horní podlepené, díky kterému se nedostává prach do míst, kam se u běžných skel prach dostane. Mluvím o proximity senzoru, přední kameře a Face ID. Po zanesení těchto tří senzorů jsou novější iPhony víceméně nepoužitelné. Prémiové 3D Tvrzené sklo ovšem tento problém dokonale řeší a musím říci, že za 3 měsíce používání tohoto skla se mi pod něj nedostalo jediné smítko prachu. Další nespornou výhodou skla je téměř nulová šance sklo poškrábat. Samozřejmě záleží také na stylu používání iPhonu, ovšem v mém případě se na skle žádný větší škrábanec za celou dobu neobjevil. 

Designové zpracování a kompatibilita s obaly

Designové zpracování Prémiového Tvrzeného skla je opravdu skvělé. Dokonale totiž kopíruje tenké rámečky na displeji, takže nezasahuje do zobrazovací části displeje. Navíc je vytvořeno tak, aby po nalepení nebylo skoro poznat, zdali na displeji nějaké Tvrzené sklo máte či nikoliv. Pokud se tedy na iPhone i s nalepeným sklem budete koukat z jakéhokoliv úhlu, žádným způsobem to neovlivní jeho obraz. Potěším také fanoušky originálních krytů od společnosti Apple. Pokud se rozhodnete pro zkoupení Prémiového 3D Tvrzeného skla v kombinaci s originálním krytem, máte vyhráno. Musíte ovšem postupovat velmi obezřetně. Při aplikaci Tvrzeného skla na displej musíte vycentrovat sklo opravdu doprostřed. Následně nechat přibližně den (maximálně dva) pořádně přilnout a následně originální kryt nasadit. Pokud byste nasazovali kryt ihned po aplikaci skla, mohlo by dojít k jeho nadzvednutí a odlepování v rozích. A jak náročná je vlastně aplikace (nalepení) skla na displej?

Nalepení Prémiového 3D Tvrzeného skla

Nalepení skla je opravdu důležité. Osobně lepím několik skel denně, takže mi nejdříve nedocházelo, že pro každého nemusí být nalepení skla samozřejmostí a nechápal jsem tak otázky typu: “Zvládnu si nalepit Tvrzené sklo sama? Neudělají se mi pod sklem bubliny?” Jasně že zvládnete a samozřejmě se Vám tam bubliny neudělají, pokud budete postupovat jak máte. Postupem času (při pohledu na trápícího se kamaráda při lepení skla které jsem mu donesl) jsem poznal, že nalepení skla nemusí být zas tak triviální věcí, jak jsem předpokládal. Domluvil jsem se tak s kolegou a nechali jsme pro Vás zpracovat video, ve kterém uvidíte víceméně krok po kroku, jak je nalepení Prémiového 3D skla na iPhone snadné. Video Vám zodpoví snad všechny otázky, které můžete k aplikaci skla na iPhone mít.

Shrnutí na závěr

Proč jsem se rozhodl sepsat tento článek po 3 měsících používání? Je rozdíl mezi tím, zdali jsem měl sklo tři a nebo snad šest měsíců? Není. K sepsání článku po třech měsících mě motivovalo zachránění displeje tímto Prémiovým 3D Tvrzeným sklem. Byl jsem na cestě do hor a po zastávce na benzínové pumpě jsem nasedl zpět do auta a chystal jsem se vyrazit na cestu. Rád nosím tepláky, cítím se v nich pohodlně. Jenže mají i svou nevýhodu, volné kapsy ve kterých nic nedrží. Nasedl jsem tedy do auta a slyším ránu, v tu chvíli jsem věděl že je zle. iPhone mi z kapsy vyklouzl a spadl mezi sedačku a boční panel. V této mezeře jsou kovové koleje, po kterých se sedačka posunuje dopředu a dozadu. Je to tak tenká mezírka, že iPhone nemohl spadnout snad jinak, než bokem právě na tyto koleje. Protože jsem nedávno z iPhonu sundal obal a nechal na něm nalepené pouze toto sklo, bylo mi jasné, že iPhone musí být rozbitý. Podařilo se mi iPhone z mezery vyšťourat. Zadní strana přežila, ale na přední se na boku vytvořil asi 2cm velký “pavouk”. Byl jsem smířený s tím, že je poškozený i displej, protože takový náraz na kovovou kolej, ještě takhle blbě na hranu displej přežít nemůže. Přesto jsem zkusil sklo sloupnout. K mému překvapení  po sloupnutí skla byl displej nedotčený. V návaznosti na tuto situaci jsem se proto rozhodl sepsat své zkušenosti s tímto 3D Tvrzeným sklem a podotknout, že je lepší investovat “pár stovek” za nové Prémiové 3D Tvrzené sklo, než “několik tisíc” (skoro deset) za nový displej!

Bonus: Sleva na celou objednávku!

Dočetli jste článek až sem a Prémiové 3D Tvrzené sklo na iPhone Vás zaujalo? Můžete do dnešní půlnoci (31.12.2018) využít slevového kódu: VANOCE2019 a získat tak 25% slevu nejen na Prémiové Tvrzené sklo, ale na celou objednávku. Dostal se k Vám článek až po novém roce? Nevadí! Stále pro Vás máme připravenou 20% slevu na celou objednávku. Stačí zadat slevový kód SKLO20 a je Vaše! V případě užití první slevy Vás vyjde sklo na pouhých 449 korun, pokud sklo zakoupíte po novém roce, vyjde Vás o 30 korun dráž. Zaplatíte za něj 479 korun. 

Prémiové 3D Tvrzené sklo pro iPhone X - Vylepšené! zakoupíte zde!
Prémiové 3D Tvrzené sklo pro iPhone XS - Vylepšené! zakoupíte zde!
Prémiové 3D Tvrzené sklo pro iPhone XR - Vylepšené! zakoupíte zde!
Prémiové 3D Tvrzené sklo pro iPhone XS Max - Vylepšené! zakoupíte zde!
Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz