Jak se starat o baterii v iPhonu, nebo MacBooku?

Jak se starat o baterii v iPhonu, nebo MacBooku? Jednoznačně jedna z nejčastějších otázek se kterou se u nás na prodejně setkáváme. Zákazníci si přijdou nechat vyměnit baterii a pak se ptají, jak se mám o novou baterii starat? 

NEPOUŽÍVEJTE IPHONE MIMO ROZMEZÍ 0 - 35 STUPŇŮ

Extrémní teplotní výkyvy nedělají baterii vůbec dobře. Baterie v současných iPhonech jsou nastavené tak, aby vydávali maximální výkon v rozmezí mezi 0 a 35 stupni Celsia. (U MacBooku je ta hranice o něco menší 10 - 35 stupňů). Pokud se Vám tedy podaří používat iPhone, nebo MacBooku v tomto rozmezí, baterie budou v pořádku, používat mimo vymezenou hranici se rozhodně nedoporučuje.

NENABÍJEJTE BATERII V IPHONU S OCHRANNÝM KRYTEM

Přestože se nadpis může zdát malinko nesrozumitelný, hned vše uvedu na pravou míru. Pokud budete iPhone nabíjet v rozmezí 0 - 35 stupňů a budete na něm mít nasazený ochranný kryt, samozřejmě se nic neděje. Budete-li ovšem nabíjet iPhone při teplotě vyšší než 35 stupňů, sundejte z iPhonu ochranný kryt, aby mohle iPhone lépe "větrat". iPhone se tak nebude přehřívat ještě více. Obecně se ovšem nabíjení za vyšších teplot nedoporučuje, opět může docházet k poškození baterie.

POUŽÍVEJTE KVALITNÍ NABÍJECÍ KABELY A ADAPTÉRY

Při nákupu iPhonu, nebo MacBooku investujete z pravidla více jak 20 000 korun, nevyhledávejte proto levné nabíjecí kabely či adaptéry, které mohou Vaše zařízení velice snadno poškodit. Je lepší zaplatit za nabíjecí kabel o 200 - 300 korun více a následně se neobávat o baterii v iPhonu, nebo celý iPhone, než nabíjet pomocí levného, neoriginálního příslušenství a následně (v lepším případě) investovat do výměny baterie.

AKTUALIZUJTE OPERAČNÍ SYSTÉM

Pokud se potýkáte s výkyvy baterie, rychlým vybíjením, chyba může být v operačním systému. Aktualizujte na nejnovější operašní systém. Je možné totiž, že v současné verzi je chyba, kterou aktualizace na nejnovější iOS bude odstraněna. Je také možné provést zálohu dat, kompletní smazání iPhonu a následné znovunahrání zálohy. Pročistíte tak dokonale iPhone.

NIKDY NEVYBÍJEJTE BATERII V IPHONU POD 20% 

Samozřejme to samé platí i v případě MacBooku. Jasně, může nastat situace, kdy se prostě pod 20% kapacity baterie dostanete, ale zkuste se těmto situacím maximálně vyvarovat. Vybití pod tuto hranici ničí baterii. Naopak, pokud budete mít baterii nabitou na 100% a nadále budete mít iPhone připojený do zásuvky, nevadí! iPhone si umí odebírat maximální množství proudu potřebného k udržení kapacity a nehrozí nějaké "přebíjení" apod. Proto se nebojte nabíjet iPhone přes noc. Strčte iPhone do nabíječky a ničeho se nebojte. 

NEBOJTE SE NABÍJET IPHONE ADAPTÉREM OD IPADU

Při koupi iPhonu dostanete 5W, tenký adaptér, který je určený pro jeho nabíjení. K iPadu dostanete adaptér o něco větší, výkonnější (12W). Baterie v iPhonu si dokáže vykomunikovat, jakou energii od adaptéru chce dostávat. iPhone si tak nevezme celých 12W, ale například 8W a tak urychlíte nabíjení třeba o 20%. Baterii nijak neničíte, ale baterii nabijete rychleji. 

JAK NEJRYCHLEJI NABÍT IPHONE?

Pokud chcete iPhone nabít rychleji než je standartní, použijte právě zmíněný 12W adaptér a co nejkratší nabíjecí kabel. U nás jsem prozatím nejkratší (originální) nabíjecí kabel viděl v délce 1 metru, v Německém Apple Storu jsem ovšem zahlédl i 0,5 metru dlouhý lightning kabel. Po připojení nabíječky také snižte maximálně jas a přepněte celý iPhone do režimu AirPlane. (Letadlo)

KOLIK VYDRŽÍ BATERIE V IPHONU A MACBOOKU?

Nějaká zaručená doba, jak dlouho by měla baterie v iPhonu vydržet není, ze zkušenosti ovšem vím, že baterie v průměru vydrží 2 - 2,5 roku. Občas přijde zákazník s baterií v iPhonu, že mu vydržela 4 roky, ale jedná se opravdu o vyjímky a doporučuji baterii po těch 2 - 2,5 letech měnit. Špatná baterie se může začít nafukovat. Nafouknutá baterie pak následně může tlačit na displej a nadrobit spoustu neplechy. Nově se u iOS 11.4 (zatím Beta) můžete podívat na kapacitu, kterou ještě baterie disponuje. Pokud kapacita klesne pod 85%, měli byste pomalu s výměnou baterie začít počítat.

VÝMĚNA BATERIE IPHONE PRAHA - NA POČKÁNÍ! - Nevíte, kde si nechat vyměnit baterii v iPhonu? Zkuste to na u nás! Na počkání se zárukou!

U MacBooku je vše malinko jinak. Baterie v zásadě vydrží o něco déle. Největší výhodou je, že pokud se podíváte do nastavení, vidíte počet cyklů baterie. Baterie u MacBooku by měla vydržet přibližně 1000 cyklů, než klesne pod 80% původní kapacity. Zmíněných 80% je opravdu hranice, pod kterou byste se při používání MacBooku dostat nechtěli. Mac pak nevydží skoro vůbec nabitý a akorát pořád řešíte, kde si jej můžete dobít.

JAK SE POČÍTÁ JEDEN CYKLUS

Jeden cyklus rozhodně není moment, kdy připojíte do MacBooku nabíječku.. mohli byste ji takhle připojit a odpojit 10x za den a to byste těch 1000 cyklů měli hned. Za jeden cyklus se považuje vybití baterie o 100%. Tedy máte-li 100% a vybijete ji do 0% = 1 cyklus. To samé platí i v případě, že máte 100%, vybijete na 50%, znovu nabijete na 100% a vybijete na 50% = 1 cyklus (50% + 50%).

SHRNUTÍ: JAK SE TEDY K BATERII V IPHONU CHOVAT?

Ve výsledku vůbec nemusíte přemýšlet jak často nabíjíte iPhone, jak moc ho máte připojený k nabíječce, tou nejzásadnější a nejdůležitejší věcí je, nevystavovat iPhone extrémním teplotám. Nenechávat jej na přímem slunci, nebo při lyžování v Alpách se jej snažit ochránit před mrazem. Nejlépe iPhone ochráníte, když jej budete mít co nejblíže k tělu. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz