Jaký iPhone správně zvolit?

Posledním představeným iPhonem z dílny společnosti Apple je sice iPhone X. iPhone který bylo zprvu tolik obtížné sehnat a někteří uživatelé byli ochotni zaplatit překupníkům s iPhony klidně o 5000 korun navíc, tedy 35 000 korun za základní 64GB verzi, jenom aby čerstvě představenou novinku měli. Přesto iPhone X určitou skupinu uživatelů neoslovil. Můžeme spekulovat proč...

Proč si raději koupit iPhone 8 Plus než iPhone X

Jedním z nejvýraznějších důvodů, proč někteří uživatelé raději upřednostnili iPhone 8 Plus před iPhonem X může být absence domovského tlačítka. Pokud jde o zavírání aplikací, nepřijde mi absence domovského tlačítka natolik podstatná a naučist se zavřít aplikace pomocí gest je velice pohodlné a snadné. Problém ovšem přichází ve chvíli, kdy leží iPhone X na stole a vy jej chcete odemknout. Musíte vzít iPhone X do ruky a nasměrovat svůj obličej k senzorům, aby došlo k odemčení. U iPhonu 8 Plus stačí klasicky zmáčknout domovské tlačítko a iPhone je otevřený. 

Další velkou změnou je výřez v horní části displeje. Já opravdu chápu že bylo potřeba pokrýt co největší plochu displeje, přesto si myslím, že šlo vyřešit malinko efektivněji ukazatel stavu baterie a síly signálu. Navíc ukazatel stavu baterie nezobrazuje procenta, takže uživatel musí odhadovat, kolik mu asi tak ještě zbývá procent baterie podle ikonky.

Posledním a dle mého názoru nejzásadnějším důvodem, proč zvolit raději iPhone 8 Plus než iPhone X je cena. Dle současné nabídky je možné zakoupit nový iPhone 8 Plus v 64GB verzi za 19 000 korun. iPhone X o stejné kapacitě zakoupíte o 6000 korun dráž, tedy přibližně za 25 000 korun. Je tedy na zvážení každého z nás, zdali se vyplatí zaplatit za mobilní telefon, který umí víceméně totéž, (Běží na stejném systému, má stejně kvalitní fotoaparát, o něco menší výdrž baterie) o 6000 korun více.

Přechod z iPhonu 7 Plus na iPhone 8 Plus

Osobně jsem se tedy rozhodl pro iPhone 8 Plus, na který jsem přecházel z iPhonu 7 Plus. Pro verzi Plus jsem se rozhodl s příchodem duálních fotoaparátů u těchto modelů a nelituji. Rozhodnutí to bylo správné a pokud by někdo namítal, že se mu “pluskový iPhone” nevejde do kapsy, rád mu to vyvrátím. Všechno je o zvyku. Stejně jako jsme si našli cestu k iPhonu 5, který byl větší než jeho předchůdce iPhone 4s, nebo k iPhonu 6, který byl opět o kus větší než iPhone 5s. Na verzi Plus jsem přecházel z iPhonu 6s a trvalo mi přibližně půl dne, než jsem se naučil pohodlně s iPhonem zacházet.

Další pokrok při vývoji hlavní kamery iPhonu 8 Plus

Je to již pomalu pravidlem, nový iPhone = lepší fotoaparát. Nyní společnost Apple zapracovala na fotoaparátu hned v několika aspektech. U iPhonu 8 Plus po otevření fotoaparátu je již defaultně zapnuté HDR, takže výsledné fotografie jsou kvalitnější, barevně reálnější a jednoznačně na nich můžeme pozorovat méně šumu. Při focení ve tmavším prostředí iPhone oproti konkurenci velice zaostává, nové modely od společnosti Huawei fotí v noci nesrovnatelně lépe, přesto Apple vylepšil blesk zadní kamery o slowhutter, který po použití blesku nechá záklopku zavřenou o malinko déle a výsledná fotografie není nesmyslně přesvícená. Doposud jsem si funkci blesk u iPhonu vždy automaticky vypínal, možná se ale blýská na lepší časy ve kterých bude možné blesk bez problému používat.

Výsledné fotografie z iPhonu 8 Plus jsou opravdu kvalitní a s kvalitou roste i jejich velikost. Právě i díky velikosti fotografií se již vyrábí základní modely iPhonů s kapacitou 64GB. I přes zvětšení základní paměti iPhonu se Apple rozhodl změnit formát ukládání fotografií. Fotografie se ukládají ve formátu HEIF. Díky tomu je možné mít vyšší kvalitu, ale zároveň měnší velikosti fotografií. S formátem HEIF je možné pracovat na iOS 11 a macOS High Siera. Nemusíte se ale obávat, že by uživatelé Android telefonů neotevřeli Vaše fotografie. Systém je propracovaný a při odeslání fotografie do zařízení běžící na operačním systému Android či Windows změní formát fotografie na JPEG.

Vylepšení se dočkal i tolik oblíbený režim portrét. Jedná se sice prozatím o beta verzi, přesto výsledné snímky jsou opravdu ohromující. Při otevření fotoaparátu a nastavení funkce portrét si nyní můžete ještě vybrat z možností: Přirozené světlo, Studiové světlo, Obrysové světlo, Jevištní reflektor a Černobílý jevištní reflektor.

Vývoj displeje a nabíjení u iPhonu 8 Plus

Dalších znatelných změn se dočkal displej, který opět působí více přirozeně a “nevypaluje oči”. Sám mám malinko problém, že po celém dni civění do displeje Macu a iPhonu mě začne pobolívat hlava a oči. Naučil jsem se zapínat Night shift, díky kterému byl displej více “zažloutlý” a oči nebyly vystaveny té výrazně bílé barvě. Nově jsme se ovšem dočkali u iPhonů 8, 8 Plus a X tzv. True Tone, který právě tuhle výraznou barvu eliminuje podle okolního světla a snaží se tak nabídnout uživateli dokonalé barevné provedení. Velice tento krok oceňuji a rozhodně nejsem jediný.

Žhavou novinkou (kterou již jiní výrobci telefonů nějaký čas disponují) je bezdrátové nabíjení, které opět podporují pouze iPhony 8, 8 Plus a X. Bezdrátové nabíjení bylo možné do iPhonů implementovat díky skleněnému provedení zad, kterým tyto iPhony disponují. Kromě bezdrátového nabíjení mají výhodu skleněná záda iPhonu také při užívání iPhonu. iPhone z ruky mnohem méně klouže, lépe se tak drží. Přesto riziko poškození zadního skla je mnohem vyšší než riziko poškození hliníkového šasí, kterým disponovali předchozí iPhony.

Kromě bezdrátového nabíjení se majitelé těchto nových iPhonů mohou těšit z “rychlonabíjení”. Rychlonabíjení je funkce nových iPhonů, která lze použít při stavu baterie mezi 0 - 50%. V případě užití silnějšího adaptéru (Adaptér (29W) USB-C s EU koncovkou pro Apple MacBook / iPhone / iPad - dodáván například k Macbookům 12’’). Díky tomuto adaptéru tak můžete nabít svůj iPhone z 0 na 50% přibližně za nějakých 30 minut.

Rada na závěr

Nikdo Vám nemůže říkat, který iPhone si máte či nemáte kupovat, přesto věřím, že Vám zmiňované rady pomohou při rozhodování, který iPhone si koupit, nebo zdali se vyplatí přejít na novější verzi iPhonu. Pokud byste měli jakékoliv další dotazy, nebo byste chtěli podobné články číst častěji, můžete sledovat náš Facebookový či Instagramový profil. Na co se můžete těšit příště? Objasním Vám, proč jsem přešel z MacBooku 12’’ (2016) na MacBook Pro Retina 13’’ (2017).

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz