Společnost iFixit rozebrala nový iPhone XR, pojďme se společně podívat na změny, které iPhone XR přináší!

Společnost iFixit se ve většině případů dostane jako první na celém světě k rozebrání nově představených produktů. Vždy rozeberou novinku skoro do posledního šroubku a odhalí, co se vlastně pod skořápkou zařízení ukrývá. Nyní se na zoubek iFixit podíval novému iPhonu XR. Jako modelový iPhone použili XRko v modrém provedení a bylo se opravdu na co dívat. Pojďme si prohlédnout, jak se nový iPhone XR rozebírá a čím se například liší oproti iPhonu X, nebo XS!

Rychlé srovnání iPhonu XR a iPhonu XS na začátek

Ještě před samotným otevřením iPhonu se můžeme podívat na porovnání iPhonu XR s iPhonem XS. Na srovnání je možné vidět například, o kolik je širší rámeček displeje u iPhonu XR. Opět mě tato fotografie utvrzuje v přesvědčení, že pokud jste používali iPhone X, nebo iPhone XS (MAX), bude pro Vás velice obtížné přijít novému displeji na chuť. Na obrázku se zadní stranou iPhonu je možné vidět porovnání, o kolik je iPhone XR vyšší než XS. Osobně se mi vcelku varianta pouze jedné kamery docela zamlouvá. Když vezmeme v potaz, že nový Samsung Galaxy A9 (2018) displnuje čtyřmi kamerami na zadní straně a výsledná fotografie je obdobná, jako u iPhonu XR, který má kameru pouze jednu, musím ocenit minimalismus o který se společnost Apple snaží.

Na otevření iPhonu XR se nic nemění

Přestože iPhone XR disponuje pouze voděodolností IP67 (iPhone XS IP68), otevření zůstává pořád stejné. Nejdříve vyšroubujete spodní dva pentalobe šroubky a následně otevřete iPhone. Přestože se toto může zdát velice jednuché, opak je pravdou. Od iPhonu 7 se sice iPhone otevírá obdobným způsobem, ovšem přilepení displeje k housingu je stále silnější a displej stále tenčí. Při otevírání iPhonu tak hrozí čím dál větší poškození displeje. Z tohoto důvodu nedoporučuji domácím kutilům opravovat novější iPhony doma.

Odepnutí displeje a vyndání krycích plíšku flex kabelů

Stejně jako u iPhonu X / XS / XS MAX chybí u iPhonu XR domovské tlačítko. Přestože se nejedná o OLED displej, ale "pouze" o Liqiud Retina, tloušťka a zpracování je velice obdobné OLED displeji. Před sundáním displeje doporučuji uživatelům, kteří se chystají na otevírání nového iPhonu XR odpojit baterii. Po jejím odpojením můžete bezpečně odpojit i displej samožný.

Vyjmutí základní desky a SIM slotu

První větší změna při rozebírání iPhonu XR oproti iPhonu X je odšroubování SIM slotu, který je u iPhonu X pevně napájený na základní desku. U nového iPhonu XR je ovšem SIM slot pouze nacvaknutí pomocí klasického konektoru. Jedná se o velice zájmavou změnu. Těžko ovšem říci, co tím krokem společnost Apple zamýšlela. Velkým rozdílem je i umístění SIM slotu. Doposud byl vždy SIM slot umístěný víceméně uprostřed boční hrany. U iPhonu XR se společnost Apple rozhodla umístit SIM slot dolů, těsně nad reproduktor.

Odstranění TAPTIC ENGINE a lepících proužků baterie

Jako další na řadu přichází TAPTIC ENGINE. Ten se stará o haptickou odezvu a vibrace iPhonů. S touto funkcí jsme se poprvé mohli setkat již u iPhonu 7 a 7 Plus, kde ovládal především domovské tlačítko a jeho reakce. Po odstranění se snadněji dostanete k lepícím proužkům, které se používá k podlepení baterií již od iPhonu 5s. Po vytažení lepících proužků již velice snadno zvednete baterii.

Přední kamera, proximity senzor, FaceID a zadní fotoaparát

Po vytažení baterie je na čase odstranit. Hlavní kameru a přední senzory. U iPhonu X jsou přední senzory součástí displeje (vyměnitelnou částí displeje). Zde je celý tento přední obvod umístění na housingu. Nesmíme ani zapomenout na zadní fotoaparát, který je umístěný pořád ve stejném místě, pořád na stejném principu, jako tomu bylo u jednokamerových iPhonů 8, 7 a dalších.

Hlavní reproduktor a bezdrátové nabíjení

S příchodem iPhonů 8, 8 Plus a X jsme získali bezdrátové nabíjení. Tolik očekávaný prvek, který doposud u iPhonů chyběl a konkurenční značky jej měli ve svých telefonech již několik let. Společnost Apple si ovšem chtěla počkat a bezdrátové nabíjení pořádně vyladit. Bezdrátové nabíjení má jednoznačně několiv výhod i nevýhod, ovšem tou největší výhodou je jednoznačně ušetření peněz za nové nabíjecí kabely, které většina uživatelů ničí jak na běžícím pásu. Pokud tedy rozebíráte iPhone XR, nesmíte zapomenout ani na odstranění této destičky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz