Nejlepší ochrana displeje Apple Watch? Tvrzené sklo či ochranná fólie?

Jak nejlépe ochránit displej Apple Watch? Otázka kterou si položil nejeden jablíčkář. Velice malý, zaoblený displej je při každodenním využití velice náchylný na poškození. Pokud hodinky nosíte do práce, na sport či do společnosti, stačí chvilka nepozornosti a škrábanec či prasklina je na displeji natotata. Jak tedy nejlépe ochránit Apple Watch před poškozením? Možnosti jsou hned tři! Která je ale ta nejlepší?

Ochranná fólie na Apple Watch, poskytne hodinkám dostatečnou ochranu?

Nejzákladnější ochranným prvkem pro Apple Watch je ochranná fólie. Dokáže ale poskytnou displeji hodinek dostatečnou ochranu? Záleží na zacházení. Pokud očekáváte, že budete mlátit hodinkami o futra dveří a nic se jim nestane, pořiďte si raději nějaké nerozbitné. Apple Watch jsou hodinky o které je potřeba pečovat. Ochranná fólie na displeji tak dokáže ochránit displej proti škrábancům, proti většínám nárazům a pádům ale příliš nepomůže. Dosahuje totiž odolnosti přibližně 1,5H, což je sedmkrát méně, než je tomu v případě Tvrzeného skla. Narozdil od Tvrzeného skla ale nezvyšuje hmotnost a rozměry hodinek. Po nalepení je na displeji skoro nepostřehnutelná. 

Tvrzené sklo na Apple Watch, poskytne nejlepší možnou ochranu, ale...

Jednoznačně nejodolnějším ochranným prvkem pro displej Apple Watch je Tvrzené sklo. Je jedno jestli si vyberete klasické, rovné Tvrzené sklo, nebo 3D Tvrzené sklo, které pokrývá kompletně celý povrch displeje. Ochranná skla dosahují odolnosti 9H, díky tomu dokáží ochránit displej nejen proti poškrábání, ale také nárazům a pádům. Při výběru je nutné dbát zvýšené pozornosti, aby ochranné sklo bylo tzv. "celopodlepené". Pokud si vyberete sklo pouze s podlepením po stranách, příliš dlouho se na displeji neudrží. Přestože je 3D Tvrzené sklo na Apple Watch vyráběno pro všechny modely, nesmíme zapomínat na fakt, že s nějvyšší odolností přichází také nejnižší citlivost. Tvrzená skla na Apple Watch jsou přibližně 0,3mm tenká, což je skoro 10x více, než je tomu u ochranných fólií. Po nalepení tak zvýší rozměry, ale i hmotnost Apple Watch. U novějších modelů (40mm a 44mm) navíc mohou snižovat citlivost doteku. Oproti starším modelům (38mm a 42mm) mají novější Apple Watch mnohem tenčí displej. Po nalepení se pak může zhoršit odezva. Někteří uživatelé i za cenu zvýšené ochrany Tvrzená skla kupují, mě ovšem tento styl ochrany nevyhovuje. Osobně volím variantu číslo tři, kterou je Nano Hi-Tech tekutá ochrana displeje

Nano Hi-Tech tekutá ochrana displeje nejen Apple Watch..

Dokud jsem vlastnil Apple Watch 42mm, 3D Tvrzené sklo bylo mojí jednoznačnou volbou. Na hodinky skvěle padlo, dokázalo ochránit displej i při větším nárazu. Po změně na Apple Watch 44mm jsem musel vyměnit 3D Tvrzené sklo za Nano Hi-Tech tekutou ochranu displeje. Proč? Jak jsem již zmiňoval, u novějších verzí Apple Watch je displej tenčí, displej citlivější a přestože rozdíl v citlivosti nebyl úplně markantní, rozhodl jsem se pro změnu. Měl jsem již otestovanou tekutou ochranu displeje z iPhonu, kdy ji využívám na zadní, skleněnou část iPhonu XS. Stačí si dávat pozor na nějaké pády a Nano tekutá ochrana displeje ochrání zadní část proti škrábancům. Rozhodl jsem se tedy tento způsob ochrany aplikovat i na hodinky a pár týdnů jsem vše testoval. Pokud vše upřímně zrekapitiluji, nezbývá mi nic jiného, než Nano Hi-Tech tekutou ochranu displeje doporučit. Na displeji se mi za celou dobu nevytvořili žádné škrábance. Musím ovšem podotknout, že se snažím o hodinky maximálně dbát a pečovat. Nejsou tak vystaveny nárazům a pádům. 

Rekapitulace na závěr.. 

Pokud bych měl vzít vše kolem a kolem, potřebujete-li ochranný prvek, který ochrání Vaše hodinky i proti nárazu a pádu, dokážete zkousnost, že Vaše hodinky nebudou reagovat tak "dokonale" (platí pouze pro uživatele 40mm a 44mm, uživatelé s 38mm a 42mm se nemusí obávat), sáhněte jednoznačně po 3D Tvrzeném skle, které dokáže ochránit displej po celé části. Chcete-li ovšem minimalistickou ochranu, která Vás nebude omezovat, sáhněte po Nano Hi-Tech tekuté ochrané displeje. Jedno balení můžete použít na displej či zadní stranu iPhonu + displej Apple Watch. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz